12. prosince 2016

Ječné kroupy


Místo původu:
ČR

Čistota původu: BIO

Maximální teplota při zpracování: 35 °C

Souvislosti: Kroupy tyto jsou vzniklé obroušením zrn ječmene setého (Hordeum vulgare L.). Ječmen patří do rodiny obilého známé již několik tisíc let.

Kdo chce jít hlouběji:  Kromě vitamínů skupiny B a křemíku obsahuje selen, fosfor, měď, mangan, vápník, železo, zinek a hořčík. U teho křemíku bych ještě chvíli zůstal, on totiž je opravdu velmi zásadní, co se týče třeba pružnosti cév a i celého těla. Posiluje šlachy, vazy a chrupavky, zpevňuje cévy, činí naše vlasy, nehty silnější, transportuje vápník do kostí a posiluje tak kostní stavbu, zlepšuje léčení ran i kostí a funguje preventivně u onkologických onemocnění.
Ječné kroupy jsou na talíř potřeba spíše v zimě než přes léto, neboť jsou právem řazeny mezi potraviny, jež nás krásně prohřejí, dodají energii.

Když to shrneme, tak ječné kroupy lze použít všude tam, kde je potřeba podpořit:
  • trávení
  • peristaltiku střeva
  • zrychlení metabolismu
  • produkci žluče
  • vyladění vazivové tkáně
  • činnost jater a žaludku
  • zmírnění křečových žil
  • prohřátí organismu
  • stabilizaci hladiny krevního cukru
  • snížení LDL cholesterolu
  • snížení váhy
  • remineralizaci organismu
  • detoxikaci
Ne nadarmo se přidávaly do jídelníčku římských gladiátorů, kteří, díky svému umu a šikovnosti, ale také vhodně zvolené stravě, poráželi protivníky jak hliněné figurky. Je velká škoda, že potraviny, které po dlouhá staletí patřily na popředí jídelníčků, se za posledních několik desetiletí dostaly na okraj, resp. někde až za okraj talíře. Asi vždy si lidé přáli to, co nemají, viz známá píseň Pekla vdolky, v které kuchařka jistému Janovi (z písně není jasno, v jak moc intimním vztahu k sobě jsou, ale jistá náklonnost je tam zřejmá) opěvuje mouku z broušeného obilého a haní ony kroupy. Opak je pravdou, ale to již dnes asi není nic tajného. Že bílá mouka z obroušeného obilí, rafinovaná bílá sůl a rafinovaný bílý cukr, tato rafinovaná zdánlivě andělsky bílá trojice, je naopak trojice čertovská, znamení toť nedobrého vztahu sebe samotného ke svému tělu.

Příprava a užití: Tak prvně je to skvělá přílohovina, či hlavní chodovina. Viz vánočního kubu, kterého každý znáte a který, a to se zas tak moc neví, nemusí být na stole jen o Vánocích. Ale vemme to pěkně od začátku. Pokud z krup nebudete mlít mouku, či je pražit na kávu (melta), tak je dobré je vždy před vařením namočit, my takhle namáčíme všechno obilí i luštěniny na dobu libovonou, a to: něco mezi 10 minutama až 4 hodinama. Kroupy vaříme do měkka, nebo do skoroměkka a necháme je dojít. Nu a pak už s nimi můžeme dovádět, jak jelibo. Přílohovat, zapékat, k cibulce na pánvičku osmahlé na chvíli přihodit, zaprejtovat nebo do polévky vnořit (pokud nevařené, pak vnořit již zpočátku). Takže to jsme zmínili i polévku a snad už chybí jen vločkajda, umletí na těsto, placky atd. Ječmen je prostě skvělý a přátelský ke každému a jen tak nezkazí žádnou legraci.

Balení: Požadované množství ječných krup vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo.

Cena pro balení do 5 kg: 54 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 52 Kč/kg

Žádné komentáře:

Okomentovat