3. prosince 2019

Dýňová semínka

Momentálně nabízíme pouze jednu verzi dýňových semínek - strojně tříděných. Rádi bychom i do budoucna nabízely ručně tříděny a sušeny do 40 °C , takže pokud byste měli zájem to vyzkoušet, či o někom věděli, mám tu ještě na dně pytle této kvality. Rádi poradíme jak na pěstování a zpracování a samozřejmě všechna vykoupíme. 

Země původu: ČR (Morava)

Čistota původu: BIO

Maximální teplota při zpracování:  60 °C

Kdo chce jít hlouběji: Tahle semínka jsou plody tykve olejné (Cucurbita pepo, var. oleifera). Její semínka jsou nejenom dobrá, s měkkou stravitelnou slupkou (nemusí se loupat před konzumací), ale i velmi výživná. Krom toho, že zpomalují proces stárnutí, snižují cholesterol, vysoký krevní tlak a fungují i jako prevence zánětu cest močových a pro pány, aby pořád necourali - taky jako prevence problémů onemocnění prostaty. Pro velký obsah zinku, jehož je dnes v půdě tak málo, jsou velmi ceněná. Při pohodovém denním množství zklidňuje, ztišuje a pozor! navrací ztracenou paměť (pokud byla, samozřejmě).

Užití: Jako všechna semínka i tahle doporučujeme samozřejmě jíst syrová. Když je opražíte na sucho se solí na pánvi, dají se sníst tak, jak jsou, což není vůbec špatné, ale také je možné je rozmačkat či podrtit se solí, podobně jako sezam, čímž vznikne jakési dýňové gomasio. Dostalo se k nám z několika zdrojů info o dýňových semínkách opražených  a jemně pokapaných sójovou omáčkou. Samozřejmě skvělá jsou třeba do i na chleba či na posyp housek nebo do ranních kaší.

Balení: Požadované množství dýňových semínek vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Jako všechny olejniny doporučujeme skladovat v uzavřené skleněné nádobě. Dýňová semínka si uchovají svoji kvalitu i v papíru, či plátně.

Cena pro balení do 3 kg: 250 Kč/kg + 2 Kč  každý papírový obal

Cena pro balení nad 3 kg (včetně): 244 Kč/kg + 2 Kč každý papírový obal

9 komentářů:

  1. dobry den da se jist i duzina z dyne olejne?dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom nevím, ale domnívám se, že ne.

      Vymazat
    2. všechny dýně by měly mít jedlou dužinu, některé budou sladší, některé hořké, ale všechny by měly být jedlé :)

      Vymazat
    3. Tak jsme vše zjišťoval přímo u Hlaváčů v Březí, kteří jsou mými nejlepšími dodavateli těchto semínek a už vím, že moje domněnka byla mylná. Dužina tykve olejné je k jídlu, jen není tak lahodná jako u tykví těch velkých a už vůbec třeba u Hokaid. To je úplně jiný level.

      Vymazat
  2. Jedlá je. Vyzkoušeno na vlastním žaludku. Dokonce v dýňové polívce. Mňam! No přece to nevyhodím, no ne?

    OdpovědětVymazat
  3. dobrý den, je možné si u semen objednat jen půl kilová balení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, pokud není uvedena minimální váha, pak jakékoli množství.

      Vymazat
  4. Dobry den, daji se semena pouzit na kliceni?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den taktéž. Dají, jen jsou poté velmi hořká.

      Vymazat