1. května 2017

Kešú

Místo původu: Vietnam

Čistota původu: BIO

Maximální teplota při zpracování: neznámá

Souvislosti: Kešú (tvar dle slovníku spisovné češtiny) je sušený plod Ledvinovníku západního (Anacardium occidentale)jenž pochází ze severovýchodní Brazílie. Plody jeho celé včetně dužniny připomínají hrušky. Je to velmi zvláštní strom, někteří badatelé označují jeho plody za ořechy a jiní za ovoce.

Kdo chce jít hlouběji: Plody kešú obsahují až 45 % tuku. Obsahují vitamíny skupiny  B a hodně a hodně  kyseliny listové. Společně se slunečnicovým semínkem mají nejvyšší obsah hořčíku v celé ořechosemenné říši. Krom hořčíku obsahují také hodně železa, draslíku a fosforu. Vysoké množství karotenoidů v kešú působí léčivě na kůži, sliznice a oči. Plody kešú jsou vhodné při onemocněních nervové soustavy, jako je častá nervóza, podrážděnost, deprese, a také při slabosti a únavě. Používají se také při křečích tlustého střeva (podrážděné střívko), dělohy (bolestivý měsíc) nebo při angině pektoris. A ještě jednu drobnost k výrobě. Doporučujeme zhlédnout toto video, každé semínko nejenže roste sólo na jedné hruštičce, ale je i ručně loupáno. 

Příprava a užití:  Kešú se hodí k přímé konzumaci. Samozřejmě, že možno ho i opražiti. Při vaření je vhodný do rybích, masových či zeleninových směsí, ideální do východní míchané kuchyně nebo něco na způsob rýže na sladko s kešú. Rozmixováním s vodou, medem a hrozinkami vznikne delikátní sladký krém ku pití, nebo s česnekem a bylinkami na řidší slanou omáčku. Namočená semínka na dvě hodiny a rozmixovaná s octem, česnekem, trochou soli a medu = delikátní kešůnéza!


Balení: Požadované množství kešú vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v temnu a v uzavřené skleněné nádobě.


Cena pro balení do 2 kg: 414 Kč/kg 

Cena pro balení nad 2 kg (včetně): 410 Kč/kg 

12 komentářů:

  1. Kdo by neměl rád kešu oříšky : )

    OdpovědětVymazat
  2. dobry den, vim, ze kesu jsou nachylne k plisnim, hlidate jejich vyskyt v zasylkach z daleke Indie? Dekuji,Marija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezké dny i Vám..kešú a všechny další ořechy nakupuji od českých velkododavatelů, kteří mají v rámci stanovených norem, ty české jsou na tyhle věci obzvlášť háklé, jasně dány na jednotlivé suroviny frekvenci rozborů v externí laboratoři. Pravidelně jsou všechny ořechy podrobeny chemické a mikrobiologické analýze, která zahrnuje mimo jiné právě analýzu plísní a to převážně toxinogenních plísní rodu Aspergillus flavus. Dále vyžadují certifikáty od svých dodavatelů, kteří taktéž musí dělat pravidelné rozbory nabízených surovin. Snad Vám má odpověď nějak pomůže ve vysvětlení této problematiky.

      Vymazat
    2. Ještě si čtu svoji odpověď, tak opravuji. Od velkododavatelů nakupujeme jen některé ořechy, snažíme se nalézt svoje vlastní linie. Ty nejnáchylnější ořechy, ale nakupujeme stále takto.

      Vymazat
  3. Dobry den, rad bych se dotazal na RAW kesu. Mate potvrzene, jakou metodou jsou tyto RAW kesu zpracovavany? Velka vetsina kesu, ktere se prodavaji jako RAW jsou zpracovany dle standardnich postupu s tim ze "RAW" v mnoha pripadech znamena pouze to, ze nejsou jadra prazena. Tim standardnim postupem mam namysli tepelne zpracovani plodu kesu (skorapky) - tzn. zparovani, vareni v olej lazni pripadne peceni, aby se jádra lépe dostala ze skořápky. Jedinym mne znamym zpusobem je mechanicke vyloupani ze skorapky. Predem dekuji za odpoved. IH

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, mám od dodavatele potvrzeno, že semínka jsou, aby mohyl být loupána mechanicky, střídavě ohřívána parní lázní a následně schlazována. Dále jsou mechanicky loupána. Samozřejmě, že kdyby tahle výroba byla v mém dosahu, mohl bych se o pravdivosti těchto slov sám lépe přesvědčit. Takhle mne zbývá spoléhat na vlastní cit a na nosánek nakupujících, kteří mne o rozdílu a kvalitě (oproti konvencii) utvrzují.

      Vymazat
  4. Nejlepší kešu, jaké jsem kdy měla. Chuťově se fakt povedly. Ty u nás zmizely nejdříve, tak je budeme objednávat znovu :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, máte oveřené fairtrade podmínky(ochranné prostředky jako rukavice a roušky proti škodlivé látce co se jinak při loupání kešu dostává na kůži) pro pracovnice? Dost mi na tom záleží, tak bych si to přála předem vědět. Děkuji M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel to bychom jistě avízovali, je možný toto náš směr budocí...nicméně pak je cena uplně jinde.

      Vymazat