11. února 2021

Klikva velkoplodá

Podařilo se nám sehnat o stupínek vyšší kvalitu. Dříve jsme měli klikvu půlenou, ale nyní ji můžete vidět v celé své kráse, tj. celou, takové sušené třešničky bez pecek. Delikatessen.

Země původu: Kanada

Čistota pěstění: BIO

Maximální teplota při zpracování:
40 °C

Složení:  BIO klikva velkoplodá 60%, BIO jablečný koncentrát 39%, BIO slunečnicový olej 1%

Souvislosti: Plody klikvy velkoplodé (Vaccinium macrocarpon), u nás běžně mystifikátorsky nazývané, brusinky kanadské jsou mnohem větší, než jak známe brusinky z našich hor a rašelinišť. Sušeny jsou ve vákuové peci. Léčí nejenom močové cesty, zánět močového měchýře, cukrovku a průjem. Velmi zajímavé je na klikvě i způsob, jak je pěstována a hlavně sklízena. Každá obsahuje totiž bublinku vzduchu a tohoto se velmi využívá. Při sklizni se pole zatopí vodou a pak strojem podrbou keříky a klikva vyplave, následně je stažena nafukovacími lany. Zkuste třeba kouknut zde.

Kdo chce jít hlouběji: Klikva velkoplodá má vysoký obsah vitamínu C, tříslovin, minerálů, arbutinu, a především proanthokyanidinů, jenž jsou jednou z nejúčinnějších látek působících proti množení bakterií v močovém měchýři a zároveň vynikajících antioxidantů. Jsou doporučovány při narušení střevní bakteriální flóry, hlavně vznikla-li v důsledku užívání antibiotik. Spolehlivě také pomáhají proti plynatosti. Klikva mimo jiné obsahují kyselinu chinovou, která se vylučuje močí. Tato látka okyseluje krev, zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů (z kalciumfosfátu) a v případě, že již existují, dokáže je i rozpustit.

Příprava a užití: Jsou skvělou svačinkou. Vybádali jsme i její tradiční léčebné užití, jež je: rozdělíme plnou hrst plodů na 3 dávky, a ty konzumujeme vždy před jídlem. Hrst je universální měrnou jednotkou, hrst dítěte je menší množství než hrst dospělého může, tím vznikne poměrně přesné nadávkování. Vhodné užití je do sladkých jídel, jako jsou kaše a nákypy. Mohou posloužit i jako součást doma připravovaného müsli. Stejně tak po zalití vroucí vodou vám vznikne skvělý klikvový nápoj. 

Balení: Požadované množství klikvy vám rádi navážíme do našich  papírových obalů.

Uskladnění: Uchovejte nejlépe ve skle bez přístupu vzduchu, v chladu a ve tmě.

Cena pro balení do 2 kg: 594 Kč/kg 

Cena pro balení nad 2 kg (včetně): 589 Kč/kg 

2 komentáře:

  1. Krásný den, mohu se zeptat, kolik je minimální možné množství pro objednávku? V podstatě u všech vašich produktů. Děkuji, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minimální množství? Asi nějak logicky, v rámci efektivity přepravy a celé akce.

      Vymazat