28. ledna 2012

Lněná semínka

Země původu: ČR

Odrůda: Recital

Čistota pěstění: neznámá

Max. teplota při zpracování: 40°C

Klíčivost: ano

Souvislosti: Len setý (Linum usitatissimum), který máme odrůdy Recital pochází z regionu mezi východním Středomořím a Indií a ve velkém se pěstoval již ve starověkém Egyptě. Každý jistě zná, jak užitečná je to rostlina. Stačí vědět o dobré partě čápů, ježečků, pavoučků či mravenečků, a hned máte možnost si nechat spíchnout kupříkladu kalhotky. Nezapomeňte na velké kapsy, bude i spousta semínek bohatých na důležité nenasycené mastné kyseliny.

Kdo chce jít hlouběji: Olej z lněného semínka obsahuje 9 % nasycených mastných kyselin, 18 % kyseliny olejové, 16 % Omega-6 a 57 % Omega-3!! Tyto vzácné nenasycené mastné kyseliny, které nám chrání srdce a cévy, pomáhají při kožních obtížích, astmatu, migrénách a jsou velmi vhodnou prevencí před vznikem rakoviny.  Více o olejích a důležitosti Omega-6 a 3 mastných kyselin se dozvíte tadytadyhle a taky ještě tadydlenc.
Lněná semínka mají mimo jiné i jednu velmi, v rostlinné říši, ojedinělou schopnost - dokáží na sebe vázat velké množství vody (až osminásobek). Díky tomuto jsou velmi uznávaným prostředkem při zvyšování činnosti střev, odstraňování zácpy a zastavení průjmu. Navíc lněná semínka léčí záněty žaludku, žaludeční vředy a pomáhají při redukčních dietách. Velké ódy jsme zaznamenali také při jeho vlivu na bolesti kloubů, stačí užívat pár lžiček rozdrceného lněného semínka denně třeba po ránu v jogurtu. Prostě kam dopadne, tam léčí nebo preventí.

A ještě hlouběji: "Je dobře známo, že v současné stravě má člověk příliš velký přebytek omega6 nad omega3 mastnými kyselinami (mnohdy v poměru až 30:1), a to podporuje a akceleruje rozvoj zánětlivých onemocnění v těle. Potřebou je tedy zlepšit poměr přijímaných mastných kyselin ve prospěch omega3 a přiblížit se alespoň k poměru 1:1 či ještě lépe dosáhnout zřejmě optimálního poměru omega3 : omega6 = 3 : 1. A to je kamenem úrazu u různých nových odrůd lnu olejného. Staré odrůdy lnu měly standartně hodnoty omega3 : omega6 = 3 : 1 (omega3 průměrně 55-65% celkem z tuků, omega6 průměrně 16-20% celkem z tuků). Jenže ty nebyly v potravinářství moc oblíbené, protože pokud se z nich izoloval olej, rychle žluknul a stával se nechutný k požívání (oxidace omega3 mastných kyselin). V nedotčeném semínku však k takovým změnám rychle nedochází, a tak když se použije na omega3 bohatá odrůda, čerstvě se pomele a upeče se z ní pečivo, tak než by došlo k oxidaci, tak bude pečivo už dávno snězené. Potravinářský průmysl dotlačil šlechtění lnu k vyšlechtění odrůd, které mají velmi nízký obsah omega3 a vysoký obsah omega6 - výsledek? - olej je dlouhodobě velmi stabilní, chutný, nežlukne, ale z důvodu podpory rozvoje zánětlivých onemocnění je nezdravý a agresivní! A tak řada lidí, kteří vzhlíží k semínkům lnu (musí být samozřejmě rozemleto) jako k potravnímu doplňku pro zlepšení stavu svého zánětlivého onemocnění, dělá nevědomky přesný opak - své zánětlivé onemocnění ještě více rozdmýchává. Pro srovnání odrůdy lnu s těmito "lepšími potravinářskými" vlastnostmi obsahují omega3 : omega6 = 1 : 12 !!! (omega3 průměrně 2-5% celkem z tuků, omega6 průměrně 70-75% celkem z tuků), některé odrůdy mají trochu mírnější nepoměr omega3 : omega6 = 1 : 1 (omega3 průměrně 36% celkem z tuků, omega6 průměrně 41% celkem z tuků). Dnes se právě v prodejnách zdravé výživy apod. prodávají převážně nové potravinářské odrůdy se stabilní olejovou složkou, ale bez výše uvedených zdravotních výhod a přitom se nikdy nedovíte, kterou odrůdu kupujete, abyste si mohli správně vybrat. A které odrůdy patří do těch rozdílných skupin podle obsahu omega3 a omega6 mastných kyselin?

1. ty dobré omega3 : omega6 = 3 : 1, odrůda: Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders, Libra ...

2. ty horší omega3 : omega6 = 1 : 1, odrůda: Raciol ...

3. ty nejhorší z pohledu zdraví pro zánětlivá onemocnění omega3 : omega6 = 1 : 12, odrůda Amon, Jantar, Lola ..."
zveřejněno ze soukromé korespondence s laskavým svolením autora pana Mariana L. z Olomouce

Příprava a užití:  Opražená, samotná zapečená v chlebu, namočená do jogurtu, hlavně jakkoli narušená (podrcená, pomletá, vařená). Namočená do rána vytvoří slizovitou hmotu, která vůbec není dobrá, ale velmi užitečná.

Balení: Požadované množství lněného semínka vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Jako všechny olejniny je nejlépe ji uzavřít do skla. Ale lze užít i papír, či plátno.

Cena pro balení do 5 kg: 50 Kč/kg + 1 Kč každý papírový obal

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 46 Kč/kg + 1 Kč každý papírový obal

4 komentáře:

  1. Tak to je masakr, s tím lněným semínkem, to jsem vůbec neměla tušáka, že do sebe můžu ládovat něco jako Jantar a zhoršovat si problémy z nevědomosti a s pocitem, jak úžasně si stravou pomáhám k lepšímu životu... Máte povědomí, která semínka jsou asi na trhu nejrozšířenější? Asi si tedy radši objednám u Vás. Neprodáváte také mák bílý? Ráda bych zkusila mléko z bílého máku, z modrého dělávám a nneí špatné, ale bílé je prý na mléko zajímavější, oříšková příchuť. Díky a zdravím! Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, mák bílý zatím nemáme, ale je to náš směr. díky

      Vymazat
  2. Dobrý den, ráda bych se zeptala kdy bude letošní lněné semínko. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, nemohu nic slibovat.....cca za dva měsíce nejpozději

      Vymazat