13. ledna 2021

Rýže Basmati nebroušená

Země původu: Indie
Odrůda: Basmati

Čistota původu: BIO

Maximální teplota při zpracování: 35 °C

Souvislosti: Nebroušená neboli natural rýže (někde uváděná také jako hnědá či celozrnná) není na rozdíl od bílé rýže tolik průmyslově opracována. Je to vlastně obilovina pouze zbavená plevy, toť vše. Tato rýže obsahuje kromě vlákniny i množství dalších živin, jako vitamín B, minerály, kyselinu listovou, draslík, zinek a jód. Tato rýže pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty. Škrob, který nebroušená rýže obsahuje, se tráví a tělo ho absorbuje pomalu, přitom pozvolna uvolňuje do těla glukózu. Tímto tmavá rýže pomáhá regulovat hladinu krevního cukru. Velmi vhodná pro cukrovkáře. Ph této rýže je neutrální.

Příprava a užití: Tuto rýži je dobré namočit třeba i na 6-8 hodin do studené vody (stačí i 1/2 hodina). Poté se vaří o trochu déle jako bílá rýže. Na 1 díl rýže 2 a 1/2 dílu osolené vody. Pod pokličkou přivedeme k varu, po té teplotu stáhneme na minimum a čekáme dokud se voda nevyvaří (neabsorbuje). Poté vše necháme "dojít" několik minut v peřině, či pod dekou nebo utěrkou. Budeme rádi za vaše podnětné zkušenosti z vaření této rýže.
Velmi vhodná jako delikátní přílohovina k masům i zelenině. Skvělá na sladko - nákypy, kaše atd.

Balení: Požadované množství vám rádi navážíme do našich/vašich  papírových, nejlépe však plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo.

Cena pro balení do 5 kg: 129 Kč/kg

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 126 Kč/kg 

1 komentář:

  1. Je moc dobrá. Ale fakt je potřeba ji dát na nějakou dobu namočit, aby nebyla tvrdá

    OdpovědětVymazat