19. října 2011

Kmín římský

Země původu: Indie

Kvalita pěstění: neznám

Max. teplota při zpracování: 40 °C

Klíčivost: dobrá

Souvislosti: Semínka římského kmínu (Cuminum cyminum), jest sémě podobné našemu kmínu zevnějškem, nikoliv chutí. Má mnohem výraznější a jinou chuť, proto se užívá do jídel v menších množstvích. Je součástí kari koření a dalších směsí. Z lékařského/bylinkářského pohledu podporuje chuť k jídlu, čistí krev, ulevuje při zažívacích potížích celkově, samozřejmě je i mírně afrodiziakální, ale to je vše z Opobchodu ...hmmm...stačí přičmuchnout a hnedle budete vědít, která bije.

Užití: Velmi veselé a zajímavé ujasnění chutě třeba rýže či čehokoli jiného. Jako každé semínko se dá i upražit a třeba aj namlet, čím, že se posílí ještě jeho chuť a oučinek. V řadě zemí je oblíben do pečiva, na kuskus atd. Zejména vhodný do východní kuchyně. Na trávení se z něho připravuje skvělý čaj. Ale všude s ním opatrně!

Balení: Požadované množství římského kmínu vám rádi navážíme do našich/vašich papírových,  plátěných nebo skleněných obalů.

Uskladnění: Pro zachování silného aromatu doporučujeme uskladnit do hermeticky uzavíratelné skleněné nádoby.

Cena pro balení do 1 kg: 404 Kč/kg

Cena pro balení nad 1 kg (včetně): 393 Kč/kg 

2 komentáře:

  1. Překvapivě se dá užít i na domácí kvašení zelí. Jednou jsme si spletli pytlík a již nechceme jinak.

    OdpovědětVymazat
  2. No skvělé..díky..už letí do škopíku

    OdpovědětVymazat