20. září 2020

Konopná semínka

Odrůda: Finola

Čistota původu: BIO

Max. teplota při zpracování: 40 °C

Klíčivost: výborná

Souvislosti: Konopí seté (Cannabis sativa) je jednou z rostlin nedoceněných vlastností. Její rozsáhlé spektrum dobrého působení nejen na lidský organismus jsou stále ještě pro současnou meducínu „skrytá”. Současné sémě máme z Broumovska, Cuvée směr francouzských odrůd Ferimon a Fedora.

Kdo chce jít hlouběji: Konopné semeno má velmi vysoký obsah obou základních nenasycených kyselin – kyseliny linolové (56 %) a kyseliny alfa-linolenové (18 %). Tyto omega-3 mastné kyseliny si lidský organismus neumí sám vytvářet, musejí být přijímány potravou. Konopné semínko obsahuje také poměrně vysoký podíl kyseliny gama-linolenové, který se pohybuje mezi 2 a 4 %. Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 jsou potřebné např. pro syntézu částí buněčné membrány a mitochondrií. Nebojte, také nevíme, o co jde, to jsme vyčetli, ale pro zasvěcené to bude zajímavé počtení. Kromě toho snižují krevní tuk a cholesterol a podílejí se na výstavbě určitých tkáňových hormonů. Jejich nedostatek může tedy vést k těžkým onemocněním látkové výměny.
Optimální přísun omega-3 mastných kyselin je důležitý pro každého člověka, obzvláště pak pro těhotné a kojící ženy, protože pozitivně ovlivňuje rozvoj mozku nenarozeného dítěte a novorozenců.

Užití: Mohou se jíst samotná jen tak bez jakýchkoli úprav, řádně pokousat. Výtečná jsou zejména lehce opražená a buď se solí, či s trochou tmavého cukru, který necháme zkaramelizovat. Neloupaná jsou vhodná ku klíčení a oboje také do salátu, kaší nebo do chleba.

Doporučená obezřetnost: Před konzumací, jak je odpradávna dobrým zvykem, doporučujeme si semínka v malé vrstvě a řádně prohlédnout, nikdy nemůžete vědět, kde na vás číhá skála nebo jiná část krajiny. Současně si můžete vědomě užít neuvěřitelných tvarů, struktur a barev, jež pro vás vytvořil Taťka příroda.

Balení: Konopná semínka máme ve 25kg pytlích, tudíž je můžeme vážit do našich/vašich pevnějších papírových, nejlépe však plátěných pytlíků.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Jako všechny olejniny doporučujeme skladovat v uzavřené skleněné nádobě. Jako to loupané semínko ocení i chladničku.
----------------------------------------------------------------------
Konopná semínka neloupaná

Místo původu:
 ČR

Cena pro balení do 3 kg:
195 Kč/kg 

Cena pro balení nad 3 kg (včetně): 191 Kč/kg 













---------------------------------------------------------------------
Konopná semínka loupaná

Tato semínka nakupujeme cca 4 x ročně, tzn, že byste u nás měli mít stále čerstvě loupané. Samozřejmě, pro obě verze semínek platí to, co je nahoře:  BIO - FINOLA atd.

Místo původu: Německo

Cena pro balení do 2 kg: 598 Kč/kg

Cena pro balení nad 3 kg (včetně): 594 Kč/kg

4 komentáře:

  1. Jedná se o neloupaná konopná semena?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A dají se jíst i neoloupaná? Není slupka nepoživatelná, tvrdá?
      Hanka

      Vymazat
    2. Samozřejmě dají, je to velmi užitečná vláknina.

      Vymazat