26. března 2017

Cizrna


Země
 původu: Turecko

Čistota pěstění: BIO

Maximální teplota při zpracování: 40 °C

Velikost: cca ⵁ 7 mm

Souvislosti: Cizrna beraní (Cicer arietinum) je jednou z prvních domestikovaných luštěnin. Známá je již více jak 7 tisíc let. Setkat se můžeme i s názvem římský hrách. Vyrůstá v prťavých luskách, kde se skrývá nejčastěji jen jedna kulička cizrníčka.

Kdo chce jít hlouběji: Cizrna neobsahuje lepek a je vhodná i pro diabetiky. Pro významný obsah polysacharidů, bílkovin a vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek je cizrna často označována jako nejkvalitnější luštěnina. Je zajímavé, když už tak bádáme o každém plodu, že u většiny z nich se uvádí (i u cizrny), že jsou vhodné pro jedince i skupiny jedinců trpící depresí, stresem a trudomyslností. Zavání to tvrzením, že jídlo zoptimizovává člověka, ale osobně mám zkušenosti s tím, že tomu může být i jinak, třeba že z absence jídla je veselo.

Příprava a užití: Tak samozřejmě si pro začátek nemůžeme odpustit humus. Sic název pro neznalého Středoevropána zavání něčím nedobrým, ale opak je pravdou. Jeho přípravu naleznete zde. Cizrna má samozřejmě fůru klasického využití, tj. jako příloha, v polévkách, zapékaná nebo na různé improvizované pomazánky. Před samotným vařením je dobré ji buď namočit na dobu 6 - 24 hodin, nebo nechat naklíčit
2 - 3 dny.

Balení: Požadované množství cizrny vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení všeho obilí a luštěnin u nás je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v papírových, plátěných nebo skleněných obalech.
Cena pro balení do 5 kg: 92 Kč/kg

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 89 Kč/kg

10 komentářů:

  1. Dobrý den, nějaká evropská verze se nechystá? Mám pocit že jsem u Vás jednou už kupovala cizrnu snad italskou nebo španělskou, jestli se nepletu.
    Děkuji a pěkný den přeji..
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chystá, ale pššt....uvidíme....od Znojma jsme zlanařili zemědělce, tak příští rok uvidíme.

      Vymazat
    2. Tak to je skvělé!

      Vymazat
    3. tak co zemědělec od Znojma?
      Cizrna mi už doma citelně chybí a do ruské se mi vůbec nechce.
      K té velké turecké se nevrátíte?
      Díky za odpověď

      Vymazat
    4. Znojmo nevyšlo, ale..., ale raději ještě nebudu ani předesílat, nechme se překvapit. Ta velká cizrna byla Mexiko, bohužel není k sehnání, ale vím o tom a nejste jediný, kdo by ji chtěl. Nicméně i tahle menší ruská je velmi dobrá. Hezké dny

      Vymazat
  2. Já bych se také přimlouvala za tu Mexickou. Měla nejoříškovější chuť. Prostě byla nej...
    Pěkný večer
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážení, je tady evropská verze, mraky už se stahují, věřím, že brzy bude i Moravská. Už je větší než Ruská, a dle nás lepčejší (oříškovější). My osobně prodej BIO vnímáme hlavně jako podporu krajiny a zemědělcům, co se k té krajině chovají hezkčejc. I když u nás osobně vede bezcertifikátové Bijo ("byžo") založené na důvěře, nikoli na úřadech. Věříme, že i citlivější jazejčkové ten rozdíl poznají.

      Vymazat
    2. Ještě bych rád doladil, po řádné degustaci, že tato Italská dle mého subjektu se vyrovná, ba i předčí onu opěvovanou z Mechica.

      Vymazat
  3. Zdravím, cizrna už není ani z Itálie? Jak je na tom tahle turecká? Pořád doufám v tu moravskou. Stejně jako třeba v zelený hrách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano je tomu tak. Jsme na tom podobně, já doufám opravdu v zázraky a zdravý rozum. Jak to myslíte, jak je na tom?...

      Vymazat