10. listopadu 2016

Naše malé morální, až kapánek politické okénko

Naše stanoviska jsou jako kámen a čas je jako řeka, která naše kameny omílá. Takže vše v nás zraje a jistě se i různě formuje. Staré naše příspěvky nemažeme, ani neupravujeme, líbí se nám autenticita chvíle, kdy se konkrétní věc řešila, rádi se k těm věcem někdy i vrátíme, ale nežijeme jimi každou vteřinou. Za historii se nestydíme.

10. XI. 2016 / Od března 2017 by měly být povinné online pokladny (EET) i pro nás. Máme právo říci svůj nesouhlas? Jak můžeme dát tento nesouhlas najevo? EET se týká těch, co konají, nikoli těch druhých. Z mého laického pohledu, i kdyby všichni malí živnostníci neodváděli státu žádné peníze, pořád se má země lépe než s těmito lidmi na úřadě práce. Vážím si lidí, kteří jsou tvůrčí, ambiciózní a mají chuť něco dělat. Bylo by důstojné, kdyby i tento stát měl k této, ne moc velké, skupině lidí náležitou úctu a vytvářel živné podhoubí, vhodné pro jednoduché podnikání. Co by stát byl bez těchto lidí? Byl by vůbec, a jaký?

Bojkot EET. Pokud dojdeme do bodu, kdy budeme nuceni i my v Opobchodě zavést tuhle EET, jsem odhodlaný minimálně na dobu jednoho měsíce obchodní činnost ukončím a požádám o podporu stát na úřad práce. Tento krok udělám, nejen abych dal najevo svůj nesouhlas, ale i měl čas vše zajistit, naučit se, naplnit daty atd. Domnívám se, že pokud by tento krok udělali všichni, kteří s EET nesouhlasí, jistě by to již k něčemu vedlo. 

Důvody nesouhlasu:
Nadměrná administrativa. Pokud firma má více jak 5 lidí, asi to není takový problém, ale ve chvíli, kdy vše leží na jednom člověku, je to jiná zátěž. Nadměrná administrativa vede logicky ke zvyšování nákladů, tj. k vyšší prodejní ceně zboží.
Konec analogového žití. Snad není tajemstvím, že už se cca dva roky snažíme najít řešení a způsob, jak z internetu odejít a elegantně se vrátit do analogového žití. Otevírání poštovních obálek mne přitahuje mnohem více než sezení u počítače. Tuhle cestu zpět se nám, obávajíce se o státní majetek, snaží odříznout výběrčí daní (tento spálený most se bude jen velmi těžce stavět znovu). Pokud v téhle zemi nebudete chtít z jakéhokoli důvodu používat (morálního, zdravotního, náboženského nebo jen skrze vlastní rozhodnutí) WIFI, počítač, stabilní připojení k internetu a tiskárnu, nebudete smět podnikat, víte to? Počítačový analfabetismus nepočítaje, kolik lidí neumí plavat a asi se to nikdy nenaučí...
Navyšování ceny zboží. Je asi samozřejmé, že se díky EET zvednou všechny ceny. Viz nadměrná administrativa + pořizovací náklady na software, jeho udržování a aktualizace atd. Tady jsou ty peníze, o které stát vybere více. Půjdou jen z vašich kapes.
Sledování. Je možné, že někomu je příjemné, když je pod neustálou kontrolou, mně nikoli. Domnívám se, že z důvěry roste sladší ovoce.

26. X 2016/ Petice proti registračním pokladnám/ EET http://e-petice.cz/petitions/petice-proti-registracnim-pokladnam-eet.html

22. X. 2016/ Daniel Herman má naši plnu podporu a obdiv (jeho hodnoty a odvaha se nehrbit). Díky za každého slušného člověka. Pevně věříme, že tohle už je poslední kapka do bazénku demokracie. http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/216411000371021/video/499743

28. VI. 2016/ My v Opobchodě jsme pro to, aby:
  • se stát nestal firmou s jedním majitelem,
  • ti, co o tom rozhodují, lidem vrátili svobodu, důvěru a prostor k podnikání a s tím spojenou možnost podnikání i bez počítače, tiskárny a připojení na internet - stop EET,
  • se do běžného života, do politiky na všech úrovních a do státních funkcí vrátily zdravý selský rozum a lidské morální hodnoty,
  • se morální hodnoty v lidech dostaly nad finanční. Mimo jiné i proto nesouhlasíme s tím, aby se k nám do země infiltrovala a byla podporována čínská ekonomika


Co můžeme pro to udělat? Začít každý sám u sebe. Podporovat a vytvářet projekty, které Vám přijdou dobré a důležité.
Čekají nás tři velké příležitosti na změnu: volby do regionálních samospráv letos na podzim, volby do Poslanecké sněmovny v příštím a prezidentská volba v přespříštím roce.

Vyvěšenou tibetskou vlajku vnímáme jako symbol svobody, slušnosti, solidarity a nenásilí. Jde o symbolické gesto, které má být připomínkou boje za lidské práva, a to nejenom Tibeťanů, ale všech národností i jedinců perzekvovaných jakýmkoli režimem. Vlajku vnímáme zároveň jako protest proti politické maškarádě v naší zemi.
Bojkot Čína je u nás nejen v krámě samozřejmostí, nově doporučujeme a nabízíme všem i bojkot Babiš. Je to jedna z možností vyjádření svého názoru - svobodná volba.



13 komentářů:

  1. Mohu poprosit, aby seznam firem, co patří Babišovi, byl pravidelně aktualizován? Patřím mezi rebely, co od něj fakt nic nechtějí.
    Díky moc. Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím jestli tohle mohu slíbit. Ono kam až sahá moc mocných (v jiných rovinách) stejně nejde dohlédnout. Nebuďme ale skeptičtí, aspoň se budete více zajímat o jídlo co jíte. Mějte se.

      Vymazat
    2. JSEM JEDNOZNAČNĚ S VÁMI !

      Vymazat
  2. Děkuji za podnět k činu. Budu mít v ruce alespoň malinkou páčku, až budu psát panu Babišovi a dalším politikům, že nesouhlasím se zavedením EET. Já bych si totiž všechny všechny ty technický serepetičky musel obstarat jen pro to, že třeba 3x do roka jedu někam na trh nebo veletrh a prodám tam pár polštářků. Tak to ne. BOJKOT BABIŠ !

    OdpovědětVymazat
  3. Mluvíte mi z duše..bojkot je samozřejmostí;)

    OdpovědětVymazat
  4. https://itunes.apple.com/us/app/bez-andreje/id1105656559?mt=8 -- tady kdyžtak appka na Adreje... teda bez Andreje...

    OdpovědětVymazat
  5. Chtěla jsem si něco objednat,ale po přečtení Vašeho skoro politického prohlášení tak neučiním. A nejsem tak skálopevně přesvědčena, že lze vyvěšenou tibetskou vlajku vnímat jako symbol svobody, slušnosti, solidarity a nenásilí. To by jste tady mohl vyvěsit i kdejakou jinou vlajku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá anonymko, možná bychom mohli vyvěsit kdejakou vlajku, nicméně jsme zvolili tuhle a víme proč. (a nezmění to ani čínská agitka protitibetské nálady, která se jakoby náhodou objevila v Evropě s příjezdem čínského vůdce) Na svůj nenákup máte samozřejmě právo stejné jako my na vyvěšení.

      Vymazat
  6. Také se připojuji k nenakupování v vašem politickém obchodě, ač máte zajímavé položky. Myslím že vyvěšování tibetské vlajky pouze slouží k politickému překrucování historie, stejně jako mnoho jiných symbolů používaných na obou stranách politických či zájmových skupin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý anonyme (anonymko) a všichni ostatní, i budoucí milovníci současných pořádků a odpůrci symbolů logiky. Díky za váš názor. Nečekali jsme, že když začneme dávat dohromady jakýsi morální kodex a nebudeme se stydět vyjádřit svůj názor, tak se staneme hnedle politickým obchodem. Ale co už. Jak bylo uvedeno výše, pro nás je tato vlajka co kalí vody symbolem jistých hodnot, a nám jde úplně obyčejně spíše o ty hodnoty, nikoli o tu vlajku. Ale věříme, že většině je to jasný. Některé věci se holt špatně kroutí.

      Vymazat
    2. Bylo by dobré seznámit se s historií Tibetu
      http://www.novarepublika.cz/2015/09/co-nesmieme-vediet-o-tibete.html
      http://www.novarepublika.cz/2015/11/pravda-o-tibetu-1.html

      Vymazat
    3. ehm...je vidět, že čínský drak má prsty velmi dlouhé...tyto stránky jsou velmi důvěryhodné, dovolte mi, abych si již z textu samotného a způsobu vyjadřování v něm udělal svůj subjektivní úsudek o "pravdivosti" článku. Díky

      Vymazat