27. října 2015

Lískové ořechy

Země
 původu: Turecko

Čistota původu: BIO

Max. teplota při zpracování: 40 °C

Souvislosti: Plody lísky obrovské (Corylus maxima) jsou hodně velké. Ty naše středoevropské lísky obecné (Corylus avellana)mnohými mýty opředené, mají také často velké plody. Z kterého druhu lísky oříšky, jež nabízíme, pochází, se nám bohužel zatím nepodařilo zjistit, ale pracujeme na tom, zajímá nás to. Původní oblastí výskytu je Asie, odkud se pěstování rozšířilo do Evropy.   



Kdo chce jít hlouběji: Obsahují kolem 66 % tuků a až 20 % cukrů. Lískové ořechy pomáhají při prevenci srdečních a oběhových chorob. Prospívají při neurózách, fyzickém vyčerpání, také uklidňují a zlepšují paměť, což se Vám může už hodit při jejich samotném požívání, protože nikdy nezapomenete, kam jste si je naposled uklidili.

Kdo chce jít ještě hlouběji: V lidové víře je lískový keř ochránce před škodlivou magií a přírodními katastrofami. Především však byla líska spojována s ochranou před hady, podle legendy sv. Patrik vyhnal hady z Irska pomocí lískové hole.
Lískové pruty jsou velmi vhodné k ovládání počasí, například k přivolání deště, jak ukazují i inkviziční protokoly ze 17. století, kde píší, že ďábel předal čarodějnici lískový prut a poručil jí, aby s ním mrskla o vodu v potoce. Potom nastala průtrž mračen.
Je spojována také s plodností a sváděním. Lískový prut byl věšen nad postel manželům na léčení bezdětnosti a těhotné ženy nosily u sebe větvičku s oříšky, asi aby nezapomněly... V němčině přímo znamená „in die Haseln gehen“ tedy „jít do lískového keře“, jít souložit, a to by bylo aby...

Příprava a užití:  Příprava a užití je obdobná jako u slunečnicových semínek či jiných, jim podobných. K pojídání bez úpravy nebo opražené na sucho. Namočené přes noc a ráno rozmixované jsou, jako všechny ořechy, mnohem stravitelnější a můžete je přidávat třeba do pomazánek.

Balení: Požadované množství lískových ořechů vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Jako všechny olejniny doporučujeme skladovat v uzavřené skleněné nádobě. Ale udrží si kvalitu i v papíru či plátně.

Cena pro balení do 2 kg: 448 Kč/kg 

Cena pro balení nad 2 kg (včetně): 444 Kč/kg 

Žádné komentáře:

Okomentovat