23. června 2016

Kakaové boby fermentované

Země původu: Madagaskar

Odrůda: Criollo

Čistota původu: BIO

Max. teplota při zpracování: 40 °C

Souvislosti: Tato nepražená semena kakaovníku pravého (Theobroma cacao - v překladu „potrava bohů”) pocházejí od Bertila Åkessona, přesněji řečeno z plantáže Ambolikapiky. Čerstvé kakaové boby v ovocné dužině jsou uloženy v dřevěných kádích. Podle odrůdy v nich kvasí 3 - 8 dnu. U odrůdy Criollo je to cca 3 - 4 dny. Pak jsou boby propláchnuty vodou a sušeny na sluníčku.

K historii: Kucí objevitelé, resp. Hernán Cortéz, i když to byl jistě výpeček, o kterém nestojí se rozepisovati (možná by to vlastně stálo za to), nám krom brambor, tabáčku a kukuřice dovezli také kakao. Kakaové boby znali a uznávali i Toltékové a Aztékové. Kupříkladu na slavnostní tabuli Montezumy II., vládce Aztéků, nebylo jiných nápojů než čokolády, podávané ve zlatých pohárech se zlatou lžičkou. Dochucována chilli a kořením, podávaná čokoláda byla našlehána do lahodné pěny, která se rozpouštěla v ústech. Šlehání probíhalo asi mimo ústa.

Kdo chce jít hlouběji: Kakao obsahuje různých mnoho a ještě více minerálů a vitamínů. Je velkým zdrojem hořčíku a organické síry a také antioxidantů. Jeden z těch antioxidantů se jmenuje epicatechin a je to jeden z nejsilnějších, nejkrásnějších a nejchytřejších známých antioxidantů. Kakaové máslo obsahuje pro tělo dobře vyváženou kombinaci nasycených a nenasycených mastných kyselin a svou kvalitou je nejpodobnější za studena lisovanému olivovému oleji. Kakaové boby jsou i slušně po-vzbuzující a osvědčené antidepresívum. Zhruba 75 g bobu je ekvivalent jedné kávy. Místo kofeinu je v nich theobromin s podobnými oučinky.
Mojí ženě moc pomáhaly v těhotenství při tvrdnutí břicha. Zde nabízíme i kakaové boby nefermentované, jen sušené z Ugandy.

Příprava a užití:  Nejdelikátnější užití je orální, tj. pojídání přímé, které má nejen nakopávací a vitaminózní oučinky (ve velkém u nás nakupují třeba řidiči dálkových auťáků), ale hlavně je malou oslavou chutí.  Rádi bychom, abyste nám vy sami napsali nějaké nápady, na výrobu domácí čokolády či kakaového másla. Zatím jsme zaexperimentovali pouze naložením bobů do medu, což sklízí nejednu domácí ovaci.
První receptura jsou od známého čokobankéře Petra Hanzálka. „Čokoládu vyrobíte jednoduše: 3 díly kakaových bobů, 1 díl sladidla (např. třtinové sušené šťávy, či třtinového cukru), všecko strčit do mixéru a rozmixovat na co nejjemněji. To je surová 75% čokoláda. Víc se doma zvládnout nedá - na ty další věci (aby čokoláda byla jemňoučká a aby hezky ztuhla do podoby tabulkové čokolády) už je potřeba docela drahá mašinka. No a ještě do toho můžete přidat smetanu na vaření (cca 13%) a pak máte prima horkou čokoládu na pití.” Zde můžete ochutnat 75% a 100% čokoládu, jakou z těchto bobů dokáže vykouzlit François Pralus. Olga R. z Prahy 10 nám napsala, cituji: kaká bob 2 dny namočený, oloupaný, v mixéru s rozinkami rozdrcený a lehce kořeněný (např. kardamon a hřebíček) je raw pochoutka nejvyšší jakosti.

Doporučení/upozornění: Doporučujeme boby z tenkého obalu vyloupávat, ale není to nutné. Po sloupnutí horní vrstvičky se vám ukáže bobeček v celé své nádheře (opravdu bobečkoidní). Slupičku lehce sundáte buď mechanicky nebo odcumláním, celý bob včetně přebalu cumláte a cumláte a cumláte, až se slupička rozmočí a lehce ji sundáte. Klidně ji snězte, nezapomínejte na jinde drahocennou vlákninu, nebo z ní můžete (a z rozlámaných bobů) jednoduše uvařit zajímavý nápoj, jako čaj.

Balení: Požadované množství kakaových bobů vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v temnu a v uzavřené skleněné nádobě.

Cena pro balení do 2 kg: 570 Kč/kg + 1 Kč  každý papírový obal

Cena pro balení nad 2 kg (včetně): 560 Kč/kg + 1 Kč každý papírový obal

6 komentářů:

  1. Dostala jsem pytlik kakaovych bobu jako darek k nakupu - jsou bozi! Diky nim jsem prezila festival co organizujeme az do zdarneho konce :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý deň, posielate aj na Slovensko? Koľko je poštovné?Vďaka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den i Vám, vše vychází cca kolem 400 Kč za balík do 30 kg. Jinak další info najdete v záložce Poštovné. Ideální možnost levnější je najít někoho kdo jezdí do ČR, a tomu já pak balík pošlu na smluvené místo.

      Vymazat
    2. Tak malá změna, viz Počtovné, cena na Slovensko je momentálně 280 Kč za balík do 30 kg.

      Vymazat
  3. Dobrý den lze sehnat i druh porcelana?

    OdpovědětVymazat