21. ledna 2014

Řepkový olej panenský


Země původu: ČR (Morava)

Čistota původu: Bijo

Maximální teplota při zpracování: 40 °C

Složení: Panenský řepkový olej

Souvislosti: Řepkový olej je získávaný ze semen řepky olejky (Brassica napus subsp. napus). Námi nabízený olej je z menší rodinné farmy u Břeclavi, kde i onu řepku pěstí. Oněch 40 °C vzniká pouze jako druhotné teplo při lisování. Semínka před zpracováním nejsou nijak zahřívána. U Bartošů se toho času začínalo lisováním oleje do jejich traktorů, aby ušetřili za naftu. Až jednou maminka řekla, že jejich voňavého oleje je do traktoru škoda. A bylo to. Tak takhle to asi nějak začalo.

Kdo chce jít hlouběji: Řepka olejka je plodina, která během čtyřiceti let změnila zásadním způsobem svoji jakost. Největší změnu přinesla 60. léta minulého století, kdy byly vyšlechtěny odrůdy s minimálním obsahem kyseliny erukové (její obsah klesl z 50 až na 2 %). Díky tomu ztratil řepkový olej pachuť umělých tuků válečného hospodářství a jeho složení se přiblížilo složení olivového oleje. Jen všeho (i pěstováního) s mírou. Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Více opět u Věrky.

Užití: Řepkový panenský olej se přepaluje (kouřový bod) kolem teploty 230 °C (např. slunečnicový olej panenský 120  °C a máslo 150 °C), takže se nemusíte bát na něm v malém a jednorázově smažit, ale lepší je pouze na dušení. Má jemnou chuť a hodí se stejně tak i ve studené kuchyni. Zde doporučujeme alespoň nazout ponožky.

Balení: Řepkový olej je balený v 0,5l skleněných láhvích.

Uskladnění: Dlouhodobě skladujte na tmavém a chladném místě.

Cena: 94 Kč/bal

Žádné komentáře:

Okomentovat