30. října 2023

Mák setý modrý a bílý

Mák setý nabízíme nyní modrý i bílý. Z našeho pohledu vše níže psané platí pro oba máky, jen bílý je o dost oříškovější chutě. Dříve byl prý používán na buchty, jako levnější náhražka oříšků.

Souvislosti: Mák setý (Papaver somniferum), krásná toť rostlinka má v naší česko-slezsko-moravské kotlině již tisíciletou tradici. ČR v roce 2008 pěstovalo 62 % celosvětové produkce, na druhém místě, v těsném závěsu za námi je Turecko s 16 %.

Kdo chce jít hlouběji: Makové sémě, tento výplod zvrásněné makovice je nejen krásný mikrovesmírný objekt plný kráteroidních útvarů (viz obrázek), ale výživný a užitečný prvek na náš talíř. Obsahuje z 40 až 60 % oleje, zejména je to glycerid kyseliny linolové a dále kyselina linolová, stearová, palmitová a další. Dále jsou přítomny bílkoviny a řada stopových prvků (vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík). Pro potravinářské účely se lisuje za studena, pro technické účely se lisuje za tepla a v tomto případě se užívá např. při výrobě fermeží, jádrového mýdla nebo olejových barev pro výtvarníky.

Příprava a užití: Namlet a šup s ním do
buchet, do závinů, na nudle, na jáhly, prostě na sladko. Hodí se vždy a všude. Samozřejmě, že se z něj dá po namletí udělat mazání třeba se sirupem, povidlem a s rozdrcenými ořechy. V makové fantazii se meze nekladou, samozřejmě všeho s mírou. Velmi doporučujeme zhotovení makového mléka, jednoduchý recept naleznete u Yogo Guru. Funguje jako odkyselovací a vápenná bomba. Stejným způsobem, bez nutnosti filtrace je možné připravit jakékoli jiné "mléko". U nás doma jednoduše mák na hodinu namočíme a poté důkladně rozmixujem, následně nalejem do plátna a pověsíme nad sklenici. Spotřebujeme co nejrychleji, u nás vydrží max. hodinu.

Balení: Požadované množství máku vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo.
------------------------------------------------------------
Mák setý modrý

Země původu:
 ČR

Odrůda: Harlekýn

Čistota původu: Bijo - Od drobného zemědělce (nikoli postavou) mimo jiné i včelaří a má lepší vztah ke krajině než k chemii a úředníkům.

Max. teplota při zpracování: 40 °C

Cena pro balení do 3 kg: 168 Kč/kg 

Cena pro balení nad 3 kg (včetně): 164 Kč/kg
-------------------------------------------------------------
Mák setý bílý

Souvislosti oproti modrému máku:
 Krom oříškové chuti je zásadní rozdíl při výrobě makového mléka. Ani po delší době (u nás vydrží max. hodinu, takže delší zkušenost nemáme) se po rozmixování a přecedění neodděluje ve sklenici voda od olejnaté složky.

Země původu: ČR

Odrůda: Orel

Čistota původu: Bijo - Od drobného zemědělce (nikoli postavou) ,mimo jiné i včelaří a má lepší vztah ke krajině než k chemii a úředníkům.

Max. teplota při zpracování: 40 °C

Cena pro balení do 3 kg: 248 Kč/kg

Cena pro balení nad 3 kg (včetně): 245 Kč/kg 

2 komentáře:

  1. Ořechová mléka dělám (mandle, lískové, kešu). Ale makové by mě tedy nanapadlo snad ani ve snu. Vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Makové mléko je výborné samotné nebo jako základ do koktejlů, s banánem, několika ks sušených datlí, jahody čerstvé i mražené, resp. jakýkoliv druh bobulovin, prostě mňamička, a superzdravá!

    OdpovědětVymazat