2. ledna 2014

Rýže Basmati Long broušená - balená

Země původu: 
Pákistán / Panjab

Odrůda: Basmati

Čistota původu: neznámá. 
I když kolegové Pákistánci tvrdí, že u nich jsou umělá hnojiva moc drahá a navíc by se jejich užitím pokazila chuť rýže. Až to uvidíme na vlastní oka, uvěříme.

Maximální teplota při zpracování:  40 °C

Souvislosti: Jedna z nejkvalitnějších, nejušlechtilejších a nejlepších pákistánských rýží (Oryza sativa) nejenom na českém trhu. Roste na políčkách v podhůří Himálají, která jsou zavlažována vodou plnou minerálů z ledovcových řek, a na rozdíl od běžných druhů plodí pouze jednou za rok. Už při pěstování je s rýží mnoho práce, nejdříve se vypěstují na malé ploše sazeničky, poté je každá rostlinka rýže přemístěna na pole, kde roste a dozrává. Po sklizení se suší na pečlivě udusané hlíně v obrovském množství, důležité je ruční stálé pohybování rýží nástrojem podobným hrábím, kvůli důkladnému proschnutí. Po usušení se vyčistí a loupe buďto mechanicky (Long), nebo na páře (1121). Následně se na dva roky uloží do sil, vyzráním se plně rozvine její chuť a vůně připomínající oříšky. Je pro ni typické, že se při vaření nelepí, ale nebojte, kdo bude šikovný, tomu se slepí.

Kdo chce jít hlouběji: Rýže Basmati je snadno a rychle stravitelná, splňuje zásady zdravé výživy (to píšou i na Tabascu), má nízký glykemický index, neobsahuje lepek, není geneticky modifikována a je moc dobrá. U Basmati s nepolámanými zrny platí stejné pravidlo jako u dobrého vína - čím starší, tím se lepší (při dobrém skladování Vám ve špičkové kvalitě vydrží i desetiletí).
Skvělý dárek pro každou příležitost, zejména větší balení doporučujeme k oslavám velkých životních momentů, jako jsou: kulaté či hranaté narozeniny, svatby, rozvody, porození, početí, kanonizace, dokončení stavby bioplynové stanice aj.

Příprava a užití: Jak připravit dobrou rýži bez rýžovaru? Možností je plno, naznačíme ty základní.
  1. V Opo vaříme rýži, jak nás pákistánci naučili, jednoduše. Napíšu sem recept na dvě porce. Dva hrnky vody nalejeme do hrnce s pokličkou (nejlépe litinového) a dáme na plotnu. Jeden hrnek rýže propláchneme a po dobu, než zavře voda v kastrolku ji necháme namočenou. Jakmile jsme (no my, spíše oheň) přivedli vodu k varu, rýži přes prsty scedíme a nasypeme do vařící vody. Necháme vařit a jak pod pokličkou už není vidět nad rýží voda, šupneme ji do peřiny. Tam vydrží čekat i více jak hodinu na konzumaci. 
  2. Před vařením Basmati důkladně propláchneme a můžeme nechat odstát cca 10-30 minut ve studené vodě, v které pak rýži budeme i vařit. Na 1 díl rýže přijde cca 1 a 1/2 - 2 dílu vody. Pod pokličkou přivedeme rýži k varu, po té teplotu stáhneme na minimum a čekáme, dokud se voda nevyvaří (cca 8 min). Poté vše necháme "dojít" několik minut v peřině, či pod dekou. 
  3. Rýže se před vařením propláchne a pak se usuší a praží a následně vaří. Při této variantě je potřeba méně vody. Cca 1 : 1.
Pákistánci doporučují do každé várky při vaření kápnout trošku citronu, prý zvýší lesk rýže. Známých variant vaření rýže  je mnoho, např.vaření s vhozenou malou cibulkou, v níž jsou zapíchané hřebíčky (spojovací toť koření), na plechu v troubě  nebo s osmažením rýže před vařením či po uvaření. Budeme rádi, když nám svůj osvědčený recept napíšete.
Velmi vhodná jako delikatesní přílohovina  k masům i zelenině. Skvělá i na sladko - nákypy, kaše atd. Velmi doporučujeme samotnou Basmati jako hlavní chod vařenou kupříkladu s několika sušenými rajčaty nebo jen třeba s jedním vlašským ořechem. Klidný vánek radostných chutí.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo.

Balení: Originál baleno v plátěných taškách s naším potiskem (design Jakub Požár) a zipem. Nabízíme velikosti 2 a 5 kg.

Cena za 2 kg balení: 212 Kč/ks 
                   
Cena za 5 kg balení při odběru do 4 ks494 Kč/ks 

Cena za 5 kg balení při odběru nad 4 ks (včetně): 488 Kč/ks        
        

4 komentáře:

  1. Mňam, mňam a třikrát mňam! Jen se po ní zaprášilo...

    OdpovědětVymazat
  2. Nejlepší rýže, co se dá koupit.

    OdpovědětVymazat
  3. Zkusila jsem dvě varianty úpravy basmati rýže

    1. na tuku zesklovatíme cibulku, přihodíme propláchnutou (třeba i spařenou) rýži, 1 a 1/2 dílu osolené vody a vaříme téměř do vyvaření, pak šup s ní do peřiny/deky
    2. na tuku chvilku smažíme opranou rýži, pak k ní přidáme cibuli se zapíchanými hřebíčky, zalijeme vodou a protože se nyní kvůli cibuli nedá promíchávat, obalíme pokličku do utěrky a hrnec zcela zavřeme. Utěrka způsobí, že voda se vypaří, ale obsah hrnce se nepřipálí. Je to fígl z Kuchařky naší vesnice :-) Šikovným kuchtíkům se samozřejmě může podařit i tuhle rýži připálit, mně se však povedla a díky nemíchání obsahu byla dokonale sypká a zrnka neporušená.

    OdpovědětVymazat
  4. Zkusili jsme doporučovanou libůstku - tuto basmati se sušenými rajčaty...tolik rýže najednou jsme dlouho nesnědli :-) K vařící se rýži kromě nadrobno krájených suš. rajčat jsme přihodili ještě trošku řasy arame, pro vizuální efekt :-). Výborné!

    OdpovědětVymazat