11. dubna 2013

Čočka zelená celá - klasická i francouzská

Čočky zelené nabízíme momentálně dva druhy, jednu drobnou francouzskou a jednu větší klasickou zelenou.

Maximální teplota při zpracování: 40 °C

Klíčivost: výborná

Souvislosti:  Máme tu plod čočky jedlé (Lens culinaris), až by se dalo napsat lentilku. Pochází z Přední Asie a lidé už ji na obživu pěstují od neolitu.

Kdo chce jít hlouběji: Čočka je velmi výživná, obsahuje bílkoviny a škroby, ale zároveň v ní nenajdeme tuk. Má v sobě vápník, fosfor (rozumně, nebojte, nebudete v noci svítit), železo (velmi kvalitní zdroj tohoto minerálu, možno zkusit magnetem) a také vitamíny A, B, C a E (no skoro celou abecedu).  Kromě železa naší krvi velmi prospívá i kyselina listová, kterou v čočce najdeme též. Ta má navíc blahodárný vliv i na náš nervový systém. Čočkovou vlákninu zase oceníme za její práci při údržbě střev a redukci tuků. Pravidelným používáním luštěnin předejdete nadýmání a vaše tělo si zvykne na lepší využití látek v luštěninách obsažených.

Příprava a užití: Tahle čočka je velmi vhodná je do polévek, salátů a zejména jako příloha či hlavní jídlo. Jako všechna taková semínka je dobré ji nejdříve namočit, ideál na 3 hodiny, je poté lépe, lehčeji a cele uvařená. Pokud ji budete vařit bez namáčení hnedle po propláchnutí, můžete počítat s nějakými 25 minutami. Vody, a to každá kuchařka jistě už ví, jako skoro u všeho, tak 1,5 cm nad surovinu. Tahle krásná semínka jsou klíčivá, tzn. že dusit, vařit a přímo do salátů dávat můžete je i naklíčená. Vynikají nejenom svojí jemně kořeněnou chutí, ale i výtvarným projevem. Po uvaření si stále zachovávají svoji tvář a nevytváří kašovitou hmotu. Snadno se nabírají na vidličku a jsou příjemně pevná na skus. Mezi námi, naklíčená je škoda je vařit, že? Pokud byste chtěli i karbanátky třeba udělat, na to je lepčejší spíše červená půlená (tu máme taky), ta nemá šlupky.

Balení: Požadované množství čučky  vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v papírových, plátěných nebo skleněných nádobách.
---------------------------------------------------------------------

Čočka zelená celá


Země
 původu: Turecko

Čistota pěstění: BIO

Cena pro balení do 5 kg: 103 Kč/kg 


Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 100 Kč/kg 













----------------------------------------------------------------

Čočka zelená francouzská celá


Země
 původu: Francie

Čistota pěstění: neznámá

Cena pro balení do 5 kg: 102 Kč/kg 


Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 99 Kč/kg 











Žádné komentáře:

Okomentovat