25. května 2017

Pšenice ozimá červená

Místo původu: Morava

Čistota původu: BIO

Maximální teplota při zpracování: 40 °C

Klíčivost: výborná

Souvislosti: Pšenice obecná  (Triticum aestivum L.) je jednou z nejstarších kulturních plodin. Začátky jejího pěstování jsou spojeny se vznikem zemědělství. Tuto starou nešlechtěnou ukrajinskou odrůdu pěstuje pan Hlaváč s rodinou z Březí u Mikulova. Jednou z věcí, co mnoho lidí u nás zapomnělo je, že obilné zrno patřilo, a nebojíme se tvrdit, že opět brzy bude patřit, na každý český stůl. Vždyť na této plodině vyrostly generace našich předků po staletí. Hodně lidí při pohledu na obilná zrna napadne, že je to krmě pro zvířata, pokud pro lid, tak pro ten, který trpí nějakým neduhem, trápením a tím pádem se živí dietně, či pro vegany, vegetariány nebo ty, co chtějí "žít zdravě", ale... určitě ne pro ně samotné. Opak je pravdou. Pes je totiž zakopaný někde mezi neznalostí přípravy, nevědomím o síle této plodiny a důležitostí nejen pro náš organismus. Ve formě mouky obilí jíme každý den a nevíme ani, jaké zrno nám mlynář namlel, řídíme se většinou podle obalů v obchodě, které nevypráví příběh klasu. V takové míře, v jaké je mouka (zejména pšeničná a ještě nekvalitní, přešlechtěné odrůdy a s ohledem při pěstění pouze na kvantitu) v naší společnosti konzumována, se není čemu divit, že polovina naší i vaší populace má velké problémy s trávením a zahleněním.

Kdo chce jít hlouběji: Obsah antokyanů je podle odborníků z Vysoké školy ve Welsu 20 mg/100 g a je tak srovnatelný s červeným vínem. Na zdraví. V porovnání s tím je jejich obsah v klasické pšenici zanedbatelný. Antokyany působí v těle jako antioxidanty, zvláště pohlcují volné radikály a pomáhají při odstraňování škodlivin z těla. Efektivně pohlcují reaktivní molekuly kyslíku a dusíku, které mohou působit oxidací poškození DNA, proteinů a tuků. Toto působení je u antokyanů o mnoho vyšší než u vitamínu C nebo E. Z tohoto důvodu jsou antokyanům připisovány preventivní účinky proti vzniku rakoviny a také proti onemocněním srdečních cév. Pomáhají udržovat štíhlou linii a snižují cholesterol. Mají pozitivní vliv na stařeckou cukrovku a mladickou nerozvážnost.

Příprava a užití: Před každou přípravou (tedy krom mletí a vločkování) doporučujeme vědomě pšenku (tak jako všechno obilí a luštěniny) přebrat na talíři či na stole. Hnedle se vám naskýtá možnost, pokochat se geniálními tvary zrna, výtvory Taťky přírody. Poté propláchnout a vybrat nevyloupaná zrna, která vyplavou nahoru. A jdeme na vaření.
Základní užití pšenice je k uvaření. Namočíte ji přes noc do vody a druhý den vaříte do měkka (cca 30 min, záleží na vodě). Jak jednoduché. Samozřejmě, že je možné před vařením či poté osmažit ji na oleji nebo opražit na sucho, vyzkoušejte a důležité je poté hodně kousat, kousat, kousat, kousat a kousat (píše se ve starých spisech nejlépe 33 - 100 krát)!!  Podle našich zkušeností je velmi chutný a posilující nápoj z jakéhokoli obilí, děláme ho tak, že nasucho opražené obilé zalijeme vodou a vaříme tak 15 minut, velmi doporučujeme, ta chuť!
Další možnost je nechat jí naklíčit. Jak na to? Co se kouknout pro inspiraci do krajiny, nebo sem. Naklíčená vám bude slušet v salátu nebo jako živá příloha (neuteče, nebojte se). Po čerstvém namletí si z ní můžeme připravit křupavoučký chleba, buchety, koláče. Hodí se i k přípravě sladkých těst, při pečení sušenek, bábovek, na kaše, na prkýnko aby nestudilo (teda pardon, na to se hodí spíše krešlak - viz UJD) atd...

Balení: Pšenici máme v pytlích, tudíž ji můžeme vážit do našich/vašich pevnějších papírových, nejlépe však plátěných pytlíků. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo. Nebo po staroklukovsku.

Cena pro balení do 5 kg: 56 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 54 Kč/kg 

Žádné komentáře:

Okomentovat