12. dubna 2017

Bulgur


Země
 původu: Ukrajina

Čistota pěstění: neznámá

Souvislosti: A je to tady: pocta od profesionála (volný překlad z baskičtiny). Naklíčený, předvařený, nalámaný, usušený to všechno je BULGUR. Nenápadný a přes to jedinečný pšeničný produkt podobající se rýži, je nedílnou součástí kuchyně středního východu, Turecka,  středomoří, severní Afriky i Indie,  kde se využívá k přípravě tradičních jídel . Naklíčená pšenice se povaří asi 10 minut v páře, vysuší se a následně rozdrtí na hrubou trhanku. Ta se poté na sítech třídí. Vzniká několik frakcí, ta námi prodávaná je hrubá.

Kdo chce jít hlouběji: Jako i další obiloviny je zdrojem kvalitních sacharidů s obsahem řady vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Ale hlavně přátelé, je to delikatesa nebývalého formátu. Znáte sbírku Alfonze Muchy tenisových pálek a propocených trikotů Ivana Lendla? Pak si nemůžete nechat ujít ani tuhle expozici pestrých chutí a vjemů (aj optických). .

Příprava a užití:  Připravuje se buďto jako kuskus - může se vmíchat trocha kvalitního oleje, poté  jej zalijeme vařící vodou, načež u nás doma dojde v peřině. Nebo jako rýže a je možné ho vařit cca 12 minut. V Opo se vaří tak, že po zmiznutí vody, které dáváme od oka asi 1-1,5 cm nad zrno, kastrolek šupnem pod peřinu, kde krásně dojde a vydrží teplý i 5 hodin. Podobné rýži je i využití - hlavní jídlo, příloha, či do karbanátků a nádivek. Známým pokrmem připravovaným z bulguru je libanonský tabbouleh.

Balení: Požadované množství bulguru vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Na dlouhodobé uskladnění je nejlepší skleněná dóza, lze užít i papír, či plátno.

Cena pro balení do 5 kg: 56 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 54 Kč/kg 

2 komentáře:

  1. Ten volný překlad z baskyčtiny znamená, že bulgur se dá takto přeložit z euskery? To mě zajímá, já měl odtamtud přítelkyni, tak jí mohu překvapit, co jsem se naučil...

    OdpovědětVymazat