6. listopadu 2011

Pohanka

Země
 původu: ČR

Kvalita pěstění: Bijo

Maximální teplota při zpracování: 30 °C

Klíčení: Klíčí krásně, mělo by už nyní být minimum polámaných semen.

Souvislosti: Pravlastí pohanky jsou Hímaláje, odkud se do Evropy dostala s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) byla dlouho důležitou obilovinou, na kterou se však v dnešní době neprávem zapomíná. Přitom se jedná o velmi cennou potravinu, která nám může pomoci řešit řadu nemocí, zejména tzv. civilizačních. Pohanka neobsahuje lepek, a tak se hodí jako potravina pro alergiky. Tato je loupaná mechanicky , což je zásadní skrze zachování vitamínů a minerálů v ní. Je z Pohankovém mlýnu pana Šmajstrly.

Kdo chce jít hlouběji: Z vitamínů jsou v plodech této obiloviny zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem. Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci celého organizmu, a to i v době těhotenství.
Pohanka obsahuje také rutin, který je důležitý pro pevnost a pružnost cévních stěn. Její konzumace je proto vhodná pro osoby se sklonem ke křečovým žilám nebo v období chřipek, jako předcházení praskání žilek v nose (v kombinaci s vitamínem C). Kromě jiného dokáže tato úžasná plodina zatočit i s viry, které způsobují opary, a to ve srovnání s ostatními obilninami až čtyřikrát účinněji. Pohanka, stejně jako jáhly, je zásadotvorná potravina.

Příprava a užití: Pohanku můžeme připravit tak, že ji nejdříve spaříme, poté zalijeme (dvojnásobným množstvím) vody, 1 minutu  povařím a pak šupneme do peřin. Nebo můžeme pohanku propláchnout a zalít vodou, necháme nějaký čas namočenou a poté krátce vaříme. Způsobů je mnoho. Do sladké varianty můžeme dát třeba semínka či ořechy, rozinky, marmeládu a skořici s medem. Dále se dá z ní udělat třeba rizoto bez masa (i s masem) -  základ cibuli, nasypeme červenou papriku, přidám mrkev, kukuřici, hrášek, kedlubnu nebo zelí, houby, cuketu a další, co nás napadne. Přisypeme nevařenou pohanku, povaříme minutu a dávám opět do peřin. Skvělá varianta je pohanka třeba napůl s hnědou rýží. Z pohanky můžeme tedy  připravovat různé přílohy, polévky, pomazánky, kaše, ale hodí se i k zapékání.
O pohance více u Věrky na Vyživujích tradicích.

Balení: Požadované množství pohanky vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů. Nejmenší jedno balení (u všeho obilí a luštěnin v našem krámě) je 1 kg.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo.

Cena pro balení do 5 kg: 142 Kč/kg 

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 139 Kč/kg

2 komentáře:

  1. Je tato pohanka od p. Šmajstrly?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano. Bylo to napsáno v textu a nějak to zmizlo. Tak je to tu dole a je to.

      Vymazat