12. dubna 2017

Mandle jádra

Země původu: Španělsko

Odrůda: Ferragnes

Čistota původu: Bijo

Max. teplota při zpracování: 40 °C

Souvislosti: Plod tento jest mandloně obecné (Amygdalus communis). Pocházejí z okolí hor Sierra de Baza a Sierra del Pozo v Provincii Granada, v Andalusii. mandle budou několikrát ročně loupané a z aktuální sklizně.

Kdo chce jít hloběji: Mandle mají dobré oučinky na všecičko, na co si jenom vzpomenete: snižují cholesterol, snižují riziko chorob srdcete, mají takových vitamínů a minerálů až hanba. Pomáhají při duševní či fyzické únavě, při poruchách nervového systému a stresu.

Užití: Syrové mandle jsou ještě měkké, než dozráním ztvrdnou, takto jsou také lépe stravitelné než ty sušené a tvrdé. Jejich stravitelnost můžeme také zlepšit tím, že je necháme přes noc namočené ve vodě a pak je oloupeme. Nebo v  Opo se jí bez loupání, po namočení se rozmixují třeba s troškou medu a nějakého plevele ze zahrádky. Pokud uděláte mix něčeho zeleného (medvědího česneku , mladé kopřivy, bazalky, kopru aj.) a mandlí - zažijete nevídané. Můžeme si třeba vyrobiti:
  • Mandlové mléko: necháme namočené mandle ve vodě, ráno oloupeme (nemusíte) a vše rozmixujeme. Pijeme s kousky, komu by to vadilo, přecedí. Mandlové mléko je velmi výživný nápoj jemné chuti, který má obsah proteinů a minerálů srovnatelný s kravským mlékem, Mandlové mléko neobsahuje ale žádný cholesterol a jednoduché cukry a je bohaté na nenasycené mastné kyseliny, Toto mléko dobře podporuje tvorbu mateřského mléka. Velmi vhodné pro období přechodu dítěte mezi jídlem mateřským a dospěláckým.
  • Mandlová majonéza: vyrobené mandlové mléko scedíme (nikoli kupované pozor!). Nalejeme do mixéru a za stálého mixování přiléváme co nejmenším čůrkem olej. Po zhoustnutí doladíme dle chuti, sůl, citron aj. Vejcožravci mohou přidat v první fázi i žloutek, je to potom lepší pro tělo z ohledu vyvážení energie. Olej je lepší obyčejný třeba slunečnicový nebo řepkový, olivový je dost výrazný (nebo namíchat oleje), ale každému šmakuje něco jiné, nejlepčí je to vyzkoušet.
  • Marcipán: homogenní směs mletých mandlí a kvalitního sladidla. Když najdete hořkou mandli, a že v této odrůdě se občas vyskytují, schovte si je na cukrařinu. Všechno zlé, je k něčemu dobré.
  • Nugát: vyrábí se z mandlí a medu, může být měkký nebo tvrdý, podle toho, jestli jsou mandle celé nebo mleté.
  • Další recepty, např pomazánka se zeleninou a fazolama, naleznete zde.
Balení: Požadované množství mandlí vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Jako všechny olejniny doporučujeme skladovat v uzavřené skleněné nádobě. Ale mandle si udrží kvalitu i v papíru či plátně.

Cena pro balení do 2 kg: 580 Kč/kg 

Cena pro balení nad 2 kg (včetně): 575 Kč/kg 

Žádné komentáře:

Okomentovat