18. února 2018

Rýže Calasparra polobroušená

Místo původu: Španělsko - Calasparra

Čistota pěstění: BIO

Maximální teplota při zpracování:  40°C

Souvislosti: Calasparra (450 m. n. m.) je název vesnice na jihu Španělska, stejně jako chráněné označení označení kulatozrnné rýže (Oryza sativa) té nejlepčejší sorty, z této oblasti vypěstované. Terasová pole španělského podhůří samy vybízejí k přirozenému zavlažování a pěstování bez chemie. Takže si představte tu horskou vodu, a to slunce! Mezi makrobiotiky se o ni veřejně šušká, že je nejenergetizující a nejkvalitnější druh rýže pěstované na evropském kontinentu. 
Tato co nabízíme polobroušená je vyráběna částečným obroušením kulaté celozrnné Calasparry, díky čemuž si ponechává velkou část potřebných výživných látek a je i lépe stravitelná.
Rýži přivezli do Španělska Arabové asi už v 8. století a u Calasparry se pěstuje zhruba od 17. století.

Kdo chce jít hlouběji, tak v rýži najde dostatek železa, vitamin E, vitaminy skupiny B. Je také velkým zdrojem polysacharidů a aminokyselin.

Příprava a užití: Možností je více, základní Opozpůsob např: Po propláchnutí namočíme rýži Calasparru na cca 30 minut, vody dáme cca 1,5 -2,2 díly objemu rýže (dle užité kastrolu, u tlakového hrnce je to jiné atd.). Vaříme pod pokličkou do vyvaření vody, poté v peřině necháme dojít a podáváme. Když do hrnce dáme před vařením špetku soli, mořskou řasu a třeba kapku oleje, tak sami poznáte rozdíl. Tato rýže je velmi vhodná i pro nejmenší. Výborně se vaří doměkka a kaši z ní si vaši strávníci jistě oblíbí. Při vaření pro malé děti doporučujeme přidat více vody.

Balení: Požadované množství této rýže vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Papír, plátno, sklo.

Cena pro balení do 5 kg: 206 Kč/kg

Cena pro balení nad 5 kg (včetně): 201 Kč/kg 

Žádné komentáře:

Okomentovat