2. září 2015

Hořčičné semínko tmavé

Země původu: ČR

Odrůda: Opaleska

Čistota původu:  neznámá

Maximální teplota při zpracování: 40 °C

Souvislosti: Nabízíme semínko hořčice sareptské (Brassica juncea). Za její nejpůvodnější domovinu se považuje severoafrické pohoří Atlas. Výrobek z hořčice: hořčice (hořčičná pasta) je znám již více jak 2 tisíce let.

Kdo chce jít hlouběji:  Placka z rozemleté hořčice s moukou prý tiší revmatické bolesti, v Opo zatím nezkoušeno. Všechny hořčice v mírných dávkách způsobují prokrvení trávicího traktu, a tím lepší trávení a látkovou výměnu. Je to něco podobnýho jako velký prádlo. Podporuje růst vlasů a léčí narušení kůže. Je velmi dobré STŘÍDMĚ si nejen takovýchto semínek dopřávati. V nadměrném množství může způsobit mužskou impotenci a problémy s močením, prostě propálenej kotel. Jak milé je také nasypat trochu černých hořčičných semínek do horké koupele. To roztáhne žíly na povrchu těla, čímž se v nich sníží krevní tlak. Zmírní se únava svalstva a prohřejí a prokrví se všechny údy. Při bolestech zubů pomáhá rozžvýkat několik semen a vyplivnout je, nebo také kloktat odvar z černých hořčičných semínek.

Jen to užití: Hořčičné semínko má v kuchyni mnohé využití. Základní zmíním: do zavařování, do vaření, do salátů a na výrobu domácí hořčice. Základní recept na výrobu hořčičné pasty je: rozmělnit tvrdé semínko (mlýnek na mák, mixér, hmoždíř aj.), smíchat s octem, solí a medem (třtinovou sušenou šťávou nebo jakýmkoli sladidlem) + popřípadě vodou a necháme několik min přes noc odležet. Toto dle našich zkušeností vydrží bez nějakého zavařování dlouho. K tomu už můžeme přidat libovolné koření a třeba i přidat nerozmělněné semínko, zeleninu a další libovolné experimenty (např. místo medu meruňku aj.). Budeme rádi za vaše recepty. Ve 4. století doporučuje Palladius míchat hořčičné semínko s medem, olivovým olejem a octem. Nebo další recept třeba Věrky Dudmanové či Evy Francové Tato semínka i vyrobená hořčice z nich jsou mnohem ostřejší než z hořčice bílé.
Přátelé, nic se nevyrovná chuti, kterou toto semínko dodává potravě, a tomu, jak usnadňuje trávení. Proto je součástí téměř všech chuťově výrazných jídel a běžně používaným kořením ve všech světových kuchyních. Velmi se používá také při přípravě pickles (kořeněné nakládané zeleniny). Prostě jak říkal V. I. Lenin: "Hořčice, hořčice, hořčice".

Balení: Požadované množství hořčice vám rádi navážíme do našich/vašich papírových nebo plátěných obalů.

Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu.

Cena pro balení do 3 kg: 74 Kč/kg + 1 Kč každý papírový obal

Cena pro balení nad 3 kg (včetně): 70 Kč/kg + 1 Kč každý papírový obal

Žádné komentáře:

Okomentovat