21. května 2015

Káva Papua - Nová Guiena

Pražírna: APe Pražírna a balírna

Země původu: Nová Guiena

Čistota původu: BIO

Souvislosti: Jest ono pražený plod kávovníku (Coffea arabica). Pravlastí kávy je s největší pravděpodobností Etiopie (provincie Kaffa), kde se ještě v současné době nachází divoce rostoucí keře kávovníku. Odtud byl nejspíše přenesen ve 13. a 14. století válečníky při vojenských taženích do Jemenu, kde byl vysazen na terasovitá políčka a dále kultivován.

Něco více o této kávě: Káva Papua - Nová Guinea je pěstována na východní polovině ostrova Nová Guinea. Podobně jako u káv z Indonésie se můžeme setkat se dvěma typy této kávy - prvním je káva pěstovaná na větších farmách a plantážích pečlivě zpracovaná mokrým procesem, druhou možností jsou kávy od malopěstitelů, kteří používají také mokrý proces, ale jejich technologie nejsou tak dokonalé. Tím bohužel někdy trpěla pověst těchto menších pěstitelů, protože kvalita může velmi kolísat od farmáře k farmáři. Dnes již toto naštěstí moc neplatí - technologie se stávají dostupnější i menším pěstitelům a protože je papuánská káva opravdu výborná, byl z okolního světa vyvíjen “tlak”, aby byla zpracována kvalitněji a začala se rozdělovat do několika stupňů kvality. V současné době tedy již není problém sehnat i kávu od menších farmářů ve výborné kvalitě - navíc jsou tyto kávy čím dál častěji certifikovány jako organicky pěstované.Kávovníky se pěstují v nadmořských výškách 1300 - 1800 metrů na ostrově ležícím severně od Austrálie.

Kdo by chtěl vysvětlit chuť: Arabiky z Papui mají jednu z nejsladších vůni, které jsme u kávy poznali a chuťově je to také jeden z našich největších favoritů - střední tělo je příjemně nasládlé, téměř bez acidity, s lehounkou zemitostí a náznaky čokoládových tónů. Má výrazné aroma, také s nádechem čokolády či exotických květin.

Příprava a užití: Velmi vhodná ku všem druhům přípravy, jak na chrchlavý tak na turka. Skvělě se hodí pro espresso, kde tvoří krásnou tygrovanou cremu.

Balení všech káv: Požadované množství kávy vám rádi navážíme do našich pevných papírových obalů (několikrát obaleno kvalitním tiskem),či recyklovaných od kávy vícevrstvých nepročuchacích pytlíků.

Uskladnění: Uchovejte nejlépe ve skle bez přístupu vzduchu, v chladu a ve tmě, ale hlavně ve stabilní teplotě. Pokud rádi uskladňujete kávu v chladničce, pak by ji nikdy neměla opouštět na delší dobu, hrozí kondenzace vlhkosti.

Cena pro balení do 1 kg: 800 Kč/kg + 1 Kč každý papírový obal

Cena pro balení nad 1 kg (včetně): 790 Kč/kg + 1 Kč každý papírový obal

Pro počtáře: Je zajímavé, že při takovéto ceně vyjde jedna 7 g káva na 5,60 Kč!

Žádné komentáře:

Okomentovat